Dintre școlile din municipiul Reghin, Școala Gimnazială “Florea Bogdan” figurează drept cea mai tânără unitate de învățământ, ființând din 1982 și încă cunoscută sub denumirea de “Școala 6” sau ca “fostul Liceu I”.

Povestea școlii noastre începe cu un episod ante-gimnazial, mai precis liceal, cu construcția clădirii, finalizată în anul 1964, în care timp de 18 ani a funcționat Liceul Industrial Nr. 1 până în 1982, când educația liceală a fost continuată în clădirea în care funcționează și în prezent. De la începutul anului 2022, liceul poartă numele de Colegiul “Petru Maior”.

Anul 1982 aduce

o altă schimbare în învățământul reghinean: în urma hotărârilor luate din timp de autoritățile locale și județene a acelor vremuri, din toamnă, în fosta clădire a liceului va începe funcționarea Școlii Generale Nr. 6, cu elevi proveniți de la Şcoala Generală Nr. 1 (care ulterior a devenit Gimnaziu “Virgil Oniţiu”, desfiinţat în vara anului 2007), a cărei circumscripție școlară era în continuă dezvoltare și extindere, având în acel timp un număr foarte mare de elevi. Au fost transferate 22 clase (14 române și 8 maghiare).

Actul de naştere al şcolii noastre poartă data de 1 sept. 1982. Instituția nou înfiinţată a avut 841 de elevi, 17 profesori, 2 maiştri şi 12 învăţători. Anul școlar 1985 – 1986 începea cu 938 de elevi.

Școala Generală Nr. 6

a funcționat timp de aproape 21 ani sub această denumire până în primăvara anului 2003, când, în data de 21 mai, unitatea şcolară a sărbătorit primirea numelui marelui om de cultură Florea Bogdan, numele oficial devenind Gimnaziul “Florea Bogdan” (prin decizia nr. 85 din 15.04.2003 emisă de I.S.J. Mureş). Școlii noastre fiindu-i atribuită numele acestei personalități marcante a culturii și învățământului reghinean, ctitor al primului liceu românesc de la noi, distinsă figură a intelectualității interbelice, militant pentru înfăptuirea idealului de unitate național-statală a poporului român, considerăm că omagiem pe acest patriot și că facem cunoscut elevilor noștri un model de probitate intelectuală, morală și cetățenească


Ziua de 1 Iunie 2004

avea să materializeze un deziderat major: inaugurarea Sălii de Sport standard tip B. Construirea ei a fost posibilă prin inițiativa Guvernului României și prin susținerea Primăriei Municipiului Reghin și al Inspectoratului Școlar Județean Mureș. A fost o binemeritată recompensă pentru excelentele rezultate obținute de școala noastră de-a lungul deceniilor la numeroase competiții sportive de nivel local, județean, regional și național.

În cartea de onoare

a școlii s-a mai înscris o filă semnificativă în noiembrie 2007, când, pe scena Sălii festive – cu 80 de locuri - s-a desfășurat primul spectacol. La inițiativa unui grup de învățători, în anul 2006 s-a depus la I.S.J. Mureș un proiect ce cuprindea amenajarea unei Săli festive într-unul din corpurile atelierului-școală din incinta gimnaziului. Prin H.G. 300/2007, aceasta a fost aprobată, sala având ca destinație organizarea de serbări la nivelul claselor sau grupurilor de clase, la susținerea unor simpozioane, activități metodice la nivelul zonei Reghin, concursuri de teatru pentru copii și alte activități educative.

Fiindcă “omul sfințește locul”,

toate dotările materiale de care dispune instituția noastră s-ar reduce la simple numere de inventar fără aportul celor ce-și desfășoară activitatea aici: un colectiv de dascăli devotați meseriei, pentru care responsabilitatea și profesionalismul sunt o temă de efectuat zilnic. La începutul anului școlar 2021 – 2022 am pornit cu un număr de 48 de cadre didactice, 30 titulare, dintre care 30 cu gradul didactic I, 5 cu gradul didactic II, 7 cu definitivat și 6 cadre debutante. Subliniem faptul că există un număr de 7 gradații de merit și 2 membri în Corpul de experți în managementul educațional. Putem astfel asigura mediul necesar unui învățământ performant.

O oglindă fidelă a ceea ce se întâmplă în școala noastră o reprezintă revista “Anotimpuri școlare”, inițiată în 2002, dedicată elevilor, dascălilor și părinților în egală măsură. Creații literare, desene, picturi, teste de cultură generală, jocuri distractive, impresii, gânduri, idei trăite, speranțe și năzuințe, toate își găsesc manifestare în paginile ei.

De la înfiinţare,

şcoala a avut ca director timp de 30 de ani, până în august 2012, pe Conțiu Gheorghe, profesor de Matematică, între ani 1986-1990 instituția a fost condusă de doamna profesor Șerban Doina . Continuitatea funcţiei a fost preluată de prof. Boariu Camelia, de specialitate Limba şi literatura română, până în toamna anului 2021, perioadă în care a fost adoptată deviza școlii, “Împreună pe drumul cunoașterii!”, a fost compus imnul școlii iar culoarea-simbol a fost ales albastrul. În prezent, directorul instituției este Moldovan Ion Dănuț, profesor de Educație fizică și sport.
Se cuvine să menţionăm şi pe directorii adjuncţi, care şi-au adus din plin contribuţia la buna organizare a procesului de învăţământ de-a lungul deceniilor: profesorii Fancsali Mária, Böjte Lidia, Kovács Juliánna, Ördög Zoltán, iar din 2014 prof. Adi Gyöngyvér.

Foarte mare atenție

se pune pe calitatea muncii, pe educația pe care cadrele didactice o fac la ore. Drept mărturie stau gradele de pregătire ale acestora, perfecționarea continuă la care i-au parte dar și sutele de diplome și premiile pe care elevii le-au obținut la diferite concursuri școlare și olimpiade, acestea încununând totodată și îndrumarea educatorilor. Viața școlărească căreia i se simte pulsul din plin este efervescentă, concretizându-se prin excursii, vizite la întreprinderi, o paletă largă de spectacole și comemorări de evenimente naționale și locale, acțiuni de voluntariat, de parteneriat cu diferite instituții și activități sportive diverse.
Una dintre acțiunile cele mai reușite - care dovedește conlucrarea cadrelor cu elevii - este succesul la Olimpiadele Kaufland – 2016, cu desfășurare națională, școala noastră situându-se pe locul I pe județ, obținând un fond de investiții de 22.000 EU, ce a permis dotarea cu multe echipamente educaționale.

Suntem preocupați

de o regândire a relației profesor – elev pe noi coordonate, bazate pe comunicare și înțelegere: elevii să spună ce gândesc, ce simt, să intre într-un dialog în care primesc de la învățători și profesori cunoștințe și își mobilizează resursele intelectuale și emoționale pentru a-și însuși acele cunoștințe.

Nu neglijăm importanța pe care o are legătura cu părinții în ansamblul actului educativ. Numai eforturile noastre conjugate vor asigura succesul și obținerea rezultatelor scontate în munca de formare și educare a elevilor noștri. Părinții au posibilitatea de a participa la configurarea programelor educative, de a participa la activitățile din școală, de a fi informați cu calitatea procesului de învățământ sau despre timpul pe care copilul îl petrece în școală.

 
Prezentându-vă aceste repere din istoria școlii noastre, am întins un arc peste timp. 40 de ani de educație, de lumină, menite să călăuzească elevii în tumultuoasa viață; zeci de generații de elevi care și-au legat unica lor copilărie de această școală; generații de cadre didactice care s-au dedicat nu numai prezentului ci mai ales viitorului elevilor, al Reghinului și al țării.

Un bilanț merituos

pe care îl completăm cu una din versurile imnului școlii:


“Suntem noi, an de an,
la Florea Bogdan,
împreună zi de zi,
pe drumul cunoașterii.“

(Boariu C.)

 

34

projects


Vestibulum rutrum quam et ultrices feugiat. Donec nec lobortis nisl. Donec sit amet facilisis nisl, nec elementum magna
98

articles


In quis fermentum justo, et molestie sapien. Curabitur sollicitudin ligula est; in ultricies velit volutpat vita raesent
936

guests


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus pharetra scelerisque quam. Maecenas ut ex sapien
40

ani de existență


Prezentându-vă aceste repere din istoria școlii noastre, am întins un arc peste timp. 40 de ani de educație, de lumină, menite să călăuzească elevii în tumultuoasa viață; zeci de generații de elevi care și-au legat unica lor copilărie de această școală; generații de cadre didactice care s-au dedicat nu numai prezentului ci mai ales viitorului elevilor, al Reghinului și al țării.